Det lille nærdemokrati, hvor du kan få stor indflydelse
Skal din kirke gøre en særlig indsats for socialt udsatte, skal der kirkeyoga eller koncerter på programmet og hvordan skal kirkegården udvikle sig? Stort set alle beslutninger i din lokale kirke bliver truffet af menighedsrådet - og du har mulighed for at stille op til valg i det sogn, hvor du bor
En sognekirke ledes af et menighedsråd. Det er sammensat af frivillige, som vælges for en periode af fire eller to år. Næste gang der er valg er i 2026, hvor der vælges medlemmer til de menighedsråd, der er valgt for en to-årig periode. De råd, hvor medlemmerne er valgt for en fire-årig periode, afholder ført valg i 2028.
Menighedsrådet, der består af de valgte medlemmer og præsterne, udgør den lokale kirkes ledelse, der har ansvar for at skabe gode rammer om kirkens liv og vækst.
Dertil har menighedsrådet ansvar for kirkens økonomi og er arbejdsgiver for alle personalegrupper undtagen præsterne. Rådet spiller dog en central rolle ved ansættelsen af præster.
For at blive valgt til kirkens menighedsråd skal du være medlem af folkekirken og bo i det sogn, hvor du ønsker at engagere dig (eller have løst sognebånd til præsten i pågældende sogn).
Rådet mødes normalt én gang om måneden. Ud over de faste menighedsrådsmøder er rådets medlemmer tit involveret i forskellige udvalg, aktiviteter og opgaver i kirken. Nogle af disse udføres sammen med andre frivillige.
Normalt har hvert sogn et menighedsråd bestående af 5 til 15 valgte medlemmer plus sognets præst(er). Antallet af medlemmer afhænger af sognets størrelse.
Læs mere om, hvad menighedsrådet laver i denne artikel på folkekirken.dk eller på Landsforeningen af Menighedsråds hjemmeside.
-
Hvornår er der valg næste gang?